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Guidance Note 3 

An Architect’s General Obligation to Provide Information 

Obligation to Provide Information 
Section 60 of the South Australian Architectural Practice 

Act 2009 imposes an obligation on architects registered 

in South Australia to provide information to the Board if 

any person makes a claim for damages or other 

compensation against that architect or any other person 

for negligence committed by the architect.  Failure to 

comply with this obligation is an offence carrying a 

maximum penalty of $10,000.  

The question for architects is – what constitutes a 

“claim” for the purposes of this section? The Board 

provides this note to give architects some guidance 

about when a “claim” arises and with it the obligation to 

provide information to the Board.  

Interpretation 
The word “person” refers not only to an individual but 

also includes companies.  

The negligence complained of must be in connection 

with the provision of services as a registered architect. A 

claim against the architect in any other capacity – such 

as in their capacity as employer – does not have to be 

notified to the Board.  

Claim 
The word “claim”, in the context of section 60, means a 

claim brought by commencing legal proceedings in any 

court of law. A letter threatening legal proceedings does 

not of itself give rise to the obligation to provide 

information to the Board (although it might trigger the 

architect’s obligations to notify insurers – advice from 

brokers should be sought in this regard).  Once an 

architect has been served with legal proceedings, there 

is a two stage obligation to provide information to the 

Board. The same obligation arises if an architect 

becomes aware that another party is being sued in 

respect of that architect’s negligence even if the 

architect is not a party to the court proceedings. This will 

include an architect who provides services for or as 

director of a corporation if the corporation is served with 

a claim concerning the provision of architectural 

services. Different information has to be given at each of 

the two stages.  

First Stage Notification 
The first stage of the two stage obligation is that the 

architect who is being sued (or in respect of whose 

negligence court proceedings have been issued) has to 

tell the Board within 30 days of the claim being served 

and provide the prescribed information. Days mean 

calendar days but if the last day falls on a Saturday or 

Sunday, the next business day will be sufficient.  

Second Stage Notification 
The second stage of the two stage obligation arises 

when the “claim” concludes – either by an out of court 

settlement or a court order being made. Again, the 

architect must, within 30 days of the settlement 

agreement being entered into or the court order being 

made, provide to the Board the prescribed information.  

Prescribed Information 
The Architectural Practice (General) Regulations 2010 

set out in detail what information is required to be given 

at each of the two stages. 

For the first stage the architect must provide the 

following information:   

(a) The nature of the service that is alleged to have

been carried out negligently; and

(b) Full details of the alleged negligence; and

(c) The address of the premises at which the

negligence is alleged to have occurred; and

(d) The time at which and the date on which the

negligence is alleged to have occurred; and

(e) Full details of the injury suffered or allegedly

suffered by the claimant as a result of the alleged

negligence; and

(f) The date of the claim.

And, for the second stage the architect must provide to 

the Board the following information: 

(a) Information adequate to identify the claim; and

(b) Details of any change in information previously

provided to the Board relating to the claim; and

(c) Details of the order or agreement (including the

amount ordered or agreed to be paid).

Although the requirement for the prescribed information 

to be in writing is not specified in the Act or the 

Regulations, the Board requests, in the interests of all 

the parties involved, that all information provided 

pursuant to section 60 be given in writing.  

Please contact the Board if you require any further 

information.  

Disclaimer 
The content of this information sheet is based upon the 
best information available at the date of issue and is 
subject to change without notice. The Board does not 
accept any liability to any person for the information or 
the use of this information. Persons requiring an 
interpretation of the Architectural Practice Act 2009 
should seek their own legal advice. Persons requiring 
advice on their professional indemnity insurance needs 
should contact an insurance broker.  


